Worldrecord: 15 countries in 24 hours

Het is december 2010 wanneer de Geofriends een e-mail van The Axe Factor krijgen. Deze keer betreft het niet een uitnodiging voor een nachtcache,  T5-cache of power trail zoals we van hem gewend zijn. Nee hij stuurt ons enkel een e-mail met daarin een link die verwijst naar een filmpje op Youtube over een motorrijder die in 24 uur tijd 15 landen heeft bezocht.

Onze aandacht is meteen gevestigd; wat deze motorrijder kan, kan Geofriends ook, maar dan loggen we in elk land óók nog eens een cache! Dat staat namelijk fantastisch in onze statistieken. Tijd voor een serieuze bespreking! We zijn het er allemaal over eens, dit wordt onze nieuwe uitdaging! Al snel lijkt 15 Landen in 24 uur met 9 Geofriends is iets teveel van het goede, maar 11 landen is goed haalbaar. Het plan is gemaakt, de voorbereidingen zijn in volle gang met ieder zijn eigen belangrijke taak.

PLANNEN SMEDEN

Twee maanden later ontvangen de Geofriends een e-mail van The Axe Factor met de verontrustende titel “Geen 11 landen?!”. Hij heeft een e-mail ontvangen met de mededeling dat een van zijn coins is geretrieved door DenFete, een cacher uit Zweden. Bij het bestuderen van het profiel van deze Zweedse cacher kreeg The Axe Factor een knoop in zijn maag. De statistieken van deze cacher geven groot aan: World Record Holder for “Most Countries in a day”. Dit geweldige resultaat heeft DenFete samen met een aantal bevriende geocachers bereikt. 14 landen!  Wat nu? Voor Geofriends was het duidelijk: de plannen wijzigen naar 15 landen!

Aangezien de voor de challenge ingezette  Ford Transit “slechts” negen personen kan vervoeren moet één van de Geofriends thuisblijven. Dat die thuisblijfster een belangrijke taak zou krijgen blijkt in ons reisverslag dat verderop de pagina te lezen is. Een tiende Geofriend? Ja, dat klopt! Het zal de oplettende bezoeker opgevallen zijn dat het Geofriends-logo tien silhouetten telt.

SPONSORING

Zo’n enorm project vraagt om sponsoring. Welk bedrijven en organisaties willen nou niet op deze manier in de kijker komen te staan? Deze complexe missie van Geofriends kon niet tot stand komen zonder de ondersteuning van onderstaande sponsoren. Geofriends bedankt deze bedrijven voor hun bijdrage aan deze succesvolle recordpoging!

We brengen Groundspeak op de hoogte van ons plan en deze verrast ons met maar liefst 11 TB’s, volgens het oorspronkelijke plan één voor elk land. Ze vragen ons om hen van alle ontwikkelingen op de hoogte houden en willen na afloop een artikel op hun blog Latitude47 publiceren. In de afdeling Extreme Geocaching hebben ze namelijk nog wel wat ruimte voor een internationaal geocache-avontuur. We voorzien de TB’s van een sleutelhanger met een foto, ons logo en een QR-code die naar de website leidt. Klik hier voor een overzicht van al deze ‘Worldrecord Bugs’.

Ook GPS-specialist Magellan is ook enthousiast en wil ons de nieuwste Explorist GC-handunit ter beschikking stellen als we bereid zijn om hun naam aan onze onderneming te verbinden. Nou, daar hoefden we niet lang over na te denken, natuurlijk! Onder de naam “The Magellan Explorist conquers Europe – 15 Countries in 24 hours Geocaching Challenge” worden maar liefst 3 van deze hoogwaardige GPS’ers ruim voor vertrek bij ons afgeleverd zodat we ze vooraf goed kunnen testen en instellen. Echt geweldig!

We willen onze recordpoging natuurlijk live met de hele wereld delen. Maar hoe pak je zoiets aan? De technici van Car Technics begrijpen onze wensen en verblijden ons met een Track&Trace systeem. Deze werd in de bus ingebouwd en via een webpagina kunnen vrienden, familie en geïnteresseerden de reis van achter de PC realtime volgen.

Achteraf is de hele route te analyseren qua snelheid, afstand, tijden, GPS-positie etc. Zo beschikken we over een perfect systeem om onze recordpoging met het nodige bewijs te ondersteunen.

Geen sponsor maar wel van cruciaal belang was Hurk Autoverhuur. In tegenstelling tot grotere verhuurders vertrouwden zij er op dat hun bus via Zuid Europa en het Oostblok wèl weer zou terugkeren. Zij leverden een 9-persoons Ford Transit in topconditie en op winterbanden.

REISVERSLAG

09-10-11 : D-DAY

Eindelijk is het zover, het plan wordt ten uitvoer gebracht. Al maanden lang hebben de Geofriends niks anders in hun vizier; deze klus moet geklaard gaan worden! De website toont vanaf vanmiddag een mysterieuze blik vanuit een bus. In de achteruitkijkspiegel telt de klok seconde na seconde af naar middernacht. Bij het gereed maken van de bus doet zich een probleem voor; een technisch mankement waardoor de laptop met cruciale info niet mee kan. Dankzij The Heuv, Demostar en wijlen Steve Jobs wordt er op het nippertje een alternatief gevonden. De spanning stijgt met de minuut! Dit is ook het moment dat de 10e geofriend de website voorziet van een link en inloggevens voor de online-volgers. We zijn live!

1. 00:00 UUR – NEDERLAND

Het weer: droog, temperatuur 7 graden. Onze eerste log in Nederland bij de cache “De Knuvelkes” is een feit. Na maandenlang de plannen voor onszelf gehouden te hebben mogen we nu eindelijk los! We loggen, snellen de bus in. Team Mac Bean Stash achter het stuur trapt het gaspedaal in: Ignition! Met een gezamenlijke oerkreet rijden we weg.

2. 01:26 UUR – BELGIË

Geofriends has left the country en vanaf 00.30 uur zijn we inmiddels geheel online te volgen.

De cache in België “Pitstop Hondelange 1” is een makkie, deze kan  zo ongeveer vanuit de auto geplukt worden. Vrouwe Ellino is er als eerste bij. Als een speer de bus weer in, volgende cache programmeren en doorrijden.

3. 01:35 UUR – LUXEMBURG

Binnen tien minuten loggen we in Luxemburg “Have a break – A6 exit Streinfort” ! Dat zijn al drie landen! Onderweg naar Frankrijk ontvangen we een sms-bericht van onze 10e man uit het hoofdkwartier met de mededeling dat het verbazingwekkend is hoe snel het allemaal gaat.

4. 01:57 UUR – FRANKRIJK

Op weg naar de volgende cache in Frankrijk nemen we een verkeerde afslag maar herstellen ons snel doordat door dat de snelweg direct eindigt, wat een geluk! Wel een paar minuten tijdsverlies.

Aangekomen bij de cache in Frankrijk “A31 Porte de France” ; Deze lijkt een eitje, maar wat is een eitje als je haast hebt? De vangrail waar deze oppikker in verstopt is ziet er overal hetzelfde uit. Gelukkig laat de Magellan Explorist GC ons niet in de steek.

5. 04:07 UUR – DUITSLAND

Een paar minuten later rijden we weer alweer verder naar Duitsland. Duitsland is het 5e land in onze planning. We vinden de cache “TB Hotel Lahr” met als hint “hoogspanning”. Deze hint is een goede omschrijving voor de sfeer in de bus; allen hooggespannen en enorm gedreven! We rijden van cache naar cache en tot nu toe gaat het gesmeerd!

6. 05:19 UUR – ZWITSERLAND

In Zwitserland worden we naar een bijzonder veld geleid. Een mooie locatie met kleine kerstboompjes. Het gaat om de cache “CO2-Weinachtsbäume”. Jammer dat de kerstverlichting ontbrak. Maar geen tijd voor een bezichtiging, we moeten verder! Ondanks dat het nog nacht is, is iedereen nog klaarwakker en erg geconcentreerd bezig met de route en de voorbereiding van de caches. We mogen niets missen! De Geofriends op de achterbank proberen toch een oogje dicht te doen, we hebben nog vele uren te gaan en er moet wel veilig gereden kunnen worden.

7. 07:16 UUR – LIECHTENSTEIN

Het is 06.59 uur, de ochtend is aangebroken en we rijden Liechtenstein binnen. De cache “Mitten in Nendeln” is wederom snel gevonden en we maken hier onze eerste tankstop. Al tankend komen we er achter dat een van de magneetplaten van Car Technics verdwenen is. Met een magneetplaat minder rijden we dan maar richting Oostenrijk. We zien op de bergtoppen al wat sneeuw liggen.

8. 07:32 UUR – OOSTENRIJK

Van de cache in Oostenrijk, “Walgau #63, Mitten im Walgau”, hebben we een duidelijke spoilerfoto dus dit kan niet missen. Deze foto blijkt slechts een indicatie te zijn en we zoeken verder. Na de vondst: instappen en wegwezen! We zijn ons ervan bewust dat we over de helft zijn, maar we zijn er nog lang niet.  

Waar we eerder slechts een hoger gelegen sneeuwgrens zien, komen we nu zelf in een sneeuwbui terecht. Lichte sneeuw wordt dichte sneeuw! Het ziet er prachtig uit en we rijden rustig. Sneeuwschuivers rijden voor ons uit en komen ons tegemoet. Op de 100km weg behalen we een snelheid van 35 km/u!  Niet goed voor de tijd, maar chauffeur Mr. Loggy neemt geen overbodige risico’s.

Na de nodige tijd verloren te hebben stopt het met sneeuwen en rijden we Italië binnen. De restjes sneeuw verdwijnen, het zonnetje schijnt en de weg is nu vrij. Ook zonder sneeuw is het uitzicht mooi, maar nog mooier is de vaart die we nu weer kunnen maken om ons doel te behalen.

9. 09:59 UUR – ITALIË

De Italiaanse cache “EU collection” ligt achter een tolpoort aan de andere kant van de weg. Normaal gesproken zouden we met de bus over kunnen steken naar de cache, maar een aangehouden vrachtwagen blokkeert de weg. We staan klaar om naar de cache te sprinten maar voorzichtigheid is geboden; de politie houdt ons goed in de gaten. Rustig wandelend alsof er niets aan de hand is krijgen we ons doel in het vizier. Na een onopvallende groepslog wandelen we al fluitend de bus weer in. Weer een land binnen voor de challenge van de Geofriends!

Door de bergen via Italië weer naar Oostenrijk om uiteindelijk in Slovenïe aan te komen. Veel slingerroutes door de bergen met scherpe haarspeldbochten. Wederom voorzichtigheid geboden. Een weg waar je 100 km/u mag rijden, maar wat zeker niet haalbaar en veilig is. Dorpje in, dorpje uit. Na twee uur met vele bochten en knap stuurwerk van de mannelijke helft van Ellino passeren we de grens in Oostenrijk.

De navigatie geeft een vertraging van 30 minuten aan. Het thuisfront kan onze zorgen over deze vertraging niet wegnemen of bevestigen, we kunnen er alleen maar het beste van hopen. Ondanks de angst over de komende vertraging is de sfeer nog steeds goed in de bus en ondertussen genieten we ook nog van het prachtige uitzicht. We rijden door een dorpje waar een tractorfeest plaatsvindt en zien mensen in lederhosen.

10. 13:29 UUR – SLOVENIË

De grens met Slovenië ligt midden in de Karawankentunnel. We zien geen douanepoortje, maar oeps, iets te vroeg gejuicht. De eerder aangegeven vertraging wordt ons duidelijk. De 7864 meter lange tunnel is namelijk aan een kant afgesloten! Het ene half uur krijgt de ene kant de tijd om de tunnel te passeren het andere half uur de andere. We zien een lange rij auto’s voor ons en er zit niks anders op dan aansluiten. Maar alsof  het zo moest zijn; vrijwel direct na aankomst bij de tunnel springt het rode verkeerslicht aan onze kant op groen zodat we bijna direct door kunnen rijden!

Met een brede glimlach rijden we Slovenië binnen. De cache “Welcome in Slovenia” ligt op een parkeerplaats na de tunnel en ook deze vinden we snel. Er staat een enorm radarwiel tentoon. Het is mooi weer en we liggen we nog op schema. Hulde! Tegelijkertijd verlangt het volgende doel opperste concentratie van het hele team. Alles wordt in stelling gebracht om de komende grenscontrole van Kroatië zo soepel mogelijk te laten verlopen.

11. 15:32 UUR – KROATIË

Na 15 uur onderweg is de batterij van de Magellan Explorist GC pas leeg. Alsof The Axe Factor denkt dat niet alleen de batterijen van de Magellan opgeladen moet worden maar ook van de rest van het team, toetert hij ons even goed wakker… gelukt!

We krijgen niet bepaald een warm welkom bij de Kroatische politie/douane. Een douanier laat even zien hoe de machtsverhoudingen hier liggen; brutaal opent het bijrijdersportier en graait met een minachtende grijns in ons zakje drop die achter de voorruit van de bus ligt. “Autodrop, het zou verboden moeten worden!”  Dat was poortje 1…

Daar komt poortje 2! Weer onze paspoorten afgeven. Krijgen wel een stempel; leuk aandenken!  We mogen doorrijden naar poortje 3!

Bij  poortje 3 leggen we in ons beste Kroatisch onze bedoelingen uit. De beambte die schuil gaat onder een grote platte pet, haalt letterlijk zijn neus op maar we mogen wel doorrijden en dan zijn we eindelijk binnen. Nog 13 kilometer naar de cache. Ondertussen krijgen we een bericht van het thuisfront dat we al vanaf 15:16 uur buiten beeld zijn op internet. We hebben in Kroatië kennelijk geen dekking met de Tom Tom LIVE verbinding van Car Technics. De volgers op internet moeten dus even wachten tot het volgende land.

De cache “Dubravica” ligt op een klein sprintje afstand en is binnen twee minuten gevonden! Fineline tankt voor de zekerheid nog even bij met de door hem geregelde jerrycan. De vaart zit er lekker in en in Kroatië rijdt het allemaal lekker door. Het land proberen we snel te verlaten maar weer komen we 2 slagbomen tegen. Een sympathieke douanier begrijpt onze bedoelingen en gebaart naar zijn collega’s dat we door mogen rijden! Het gaat stiekem van een leien dakje!

12. 17:28 UUR – HONGARIJE

We rijden duidelijk in het land van de steppe/puszta in Hongarije en de rit leidt ons langs het Balatonmeer op een bijna lege snelweg. De cache “Somogy Power Trail #71” die we pakken ligt langs de snelweg en is dan ook binnen een minuut gevonden, gelogd en teruggestopt. In no time zijn we op weg naar Slowakije. Hiervoor moeten we nog wel door een gigantisch stuk Hongarije, maar we geloven dat het werkelijk haalbaar is om de 15 landen in 24 uur te halen. Op het slechte wegdek maken we tijdens de schemering nog wel even een noodstop om twee reeën over te laten steken.

13. 20:13 UUR – SLOWAKIJE

Rond 20.00 uur arriveren we op de parkeerplaats naast de snelweg in Slowakije, “D1 Hrad Zlate piesky”. Het is inmiddels donker geworden en er waait een koude wind. Door de gedrevenheid van de Geofriends wordt deze speeltuincache door Ellino snel gevonden. Na deze korte pitstop stappen we vastberaden in om in Tsjechië nummer 14 te gaan loggen.

14. 22:36 UUR – TSJECHIË

De Tsjechische cache “Jablunkov- Klaster Alzbetinek”ligt bij een klooster en moet volgens een spoilerfoto vanuit de auto te pakken zijn. Na 22 uur in de bus en bijna niet geslapen te hebben zijn we niet meer zo snel in het traceren van de cache. De regen en blaffende honden in de buurt maken het er niet gemakkelijker op. Even bekruipt ons het gevoel dat we de cache misschien niet vinden en ons plan hierop stuk zou kunnen lopen. Toch is er toch nog een wakkere ziel. Het is de mannelijke helft van Demostar die de cache vindt! Opluchting alom, de 14  landen zijn een feit! Vrouwe Demostar noteert dit in haar logboek. De Zweden hebben we in ieder geval geëvenaard.

15. 23:04 UUR – POLEN

De spanning stijgt, het record kan ons bijna niet meer ontgaan. Als het moet duwen we de bus naar het nulpunt! Het is pikdonker, er is amper verlichting en verkeer op de weg en hier en daar rijdt een verdwaalde Pool. We stoppen in een koud, stil en eenzaam Polen bij het Polska-bord voor een groepsfoto en rijden dan door naar de cache ”Goleszów-Pod Grabowska”. The Heuv die zich samen met Team Mac Bean Stash voornamelijk over de route heeft gebogen, heeft de eer ons naar de laatste cache te brengen. We parkeren de bus en lopen door het donkere en koude bos. De Magellan Explorist GC geeft nog 60 meter aan. We hebben behoorlijk wat tijd over dus we kunnen rustig zoeken. Ook deze laatste 15e cache wordt probleemloos gevonden en om 23:03 wordt de laatste sticker in het laatste logboekje geplakt!

We hebben het geflikt! We zijn wereldrecordhouder Most Countries in one day. Een geweldige reeks is tot een geweldig einde gekomen en de ontlading van zo’n lange voorbereiding is een feit. Hier hebben we het allemaal voor gedaan! Wat een fantastische ervaring en prestatie. Zo trots, maar dan bekruipt ons een raar gevoel………Wat zal onze volgende uitdaging worden?

Wij hopen dat jullie ervan genoten hebben ons live te kunnen volgen. Bedankt voor jullie support!

MULTIMEDIA

VIDEO

FOTO ALBUM

PODCAST

podcacher_logo

Show 341.0: Inspiration