Little Switserland

Wederom is het T5-liefhebber The Axe Factor die een serie caches onder de aandacht van de Geofriends brengt. Little Switserland in Luxemburg is een serie van 4 waanzinnige abseilcaches en een bonus-mysterie.

Alle caches zijn vernoemd naar de beruchte bergwanden die in Zwitserland te vinden zijn. Wikipedia zegt over deze bergen: De Eiger is weliswaar geen “vierduizender”, zoals nabijgelegen toppen als de Jungfrau en de Mönch, maar hij geldt wel als de spectaculairste om te beklimmen. Zijn steile noordwand is een klassieke uitdaging, die bekendstaat als de gevaarlijkste klim van Europa.

Na de nodige emails met de geofriends was er gauw een datum gepland: zaterdag 5 mei 2012. Op een nog donker en mistig afspreekpunt staan The Axe Factor, Ellino, The Heuv, Mr. Loggy, Demostar, Team Mac Bean Stash en Oliphientje om 05:00 uur klaar voor de reis.

Onderweg wordt het weer steeds slechter, dat beloofd wat voor de rest van de dag. Gelukkig stijgt de pret bij het naderen van Luxemburg, iedereen heeft er zin in. Na een rit van zo’n 3,5 uur uur parkeerden we de auto’s vlakbij de Eiger en konden we om 08:45 uur van start.

EIGER

Afgeladen met materiaal beklommen we de eerste uitdaging van vandaag; de Eiger. Boven was het even zoeken naar het juiste aanknopingspunt, maar al snel konden de touwen worden bevestigd.

Mr. Loggy ging al eerste en spotte direct de cache. Na het plaatsen van de log weer verder afdalen naar beneden, helaas bleef hij op 2 meter boven grond vast zitten in zijn prussik en moesten we gelijk redding technieken inzetten. Daarna verliep het vlotjes. De een langs dubbeltouw en de ander langs enkeltouw, werd de afdaling ingezet.

Ge-wel-dig, maar jammer dat al het leuks maar zo kort duurt. Op naar de volgende.

 

JUNGFRAU

Een compleet andere abseil dan de eerste wand. Vanaf de top kon je niet exact de locatie zien, dus dat moest snel geïnspecteerd worden. Ellino ging naar beneden gevolgd door Team Mac Bean Stash. Ellino verkoos het enkele 11 touw icm met een traditioneel achtjes voor de afdaling. Team Mac Bean ging ook op het 11 mm touw maar dan i.c.m.de  Edelrid Eddy. Zo konden we allemaal ons eigen systeem uitproberen en ook een wisselen. Door de rotswand heen manoeuvrerend konden ze de cache uit eindelijk zien en het logbook beschrijven. Daarna kwam de rest met veel plezier naar beneden. Prachtig hier.

De regen kwam inmiddels uit de lucht en tijd voor een uitgebreide lunch. De eieren werden gebakken onder een overhellende wand door Oliphientje die vandaag als gast Geofriend mee was. De Yetboil van Ellino deed de tengere worstjes binnen mum van tijd koken. De maaltijd smaakte goed en kregen nog meer zin in het vervolg.

 

MÖNCH

Na een flinke klim kwamen we bovenaan de Mönch. Wat een fantastische verticale wand, dat gaf een geweldige kick, maar ook nieuwe mogelijkheden.

Materialen en touwen werden door Mr. Loggy en Ellino vakkundig voorbereid waarna de afdaling kon beginnen. Demostar kreeg de smaak te pakken en ging in een snelle abseil naar beneden. Daarbij goed gebruik makend van de wand waarbij je je lekker kan afzetten. Ditmaal over dubbeltouw aan een Figure-8.

Terwijl Team Mac Bean Stash de cache aan het terugplaatsen was, brak de hemel open. Hagel en natte sneeuw weerhielden Ellino gelukkig niet van het zekeren zodat hij veilig voet aan de grond kon zetten. The Heuv had reeds de afdaling gemaakt en wist samen met The Axe Factor alles op de gevoelige plaat vast te leggen.

Volgens de enthousiaste kreten en logs de beste van de dag.

 

NORDWAND

De route naar boven hakte er flink in; steil, modderig en glad. Eénmaal boven beloofde dit ook een mooie afdaling te worden met een paar nauwe doorgangen..

Het begin was erg glad, maar Mr. Loggy loodste alle abseilers veilig door dit eerste stuk heen. De een op enkeltouw, de ander op dubbeltouw in combinatie met een ATC. Super om hier de verschillende technieken  te kunnen uitproberen waarbij je telkens een andere beleving van de weerstand van het touw krijgt.

Beneden waren de coördinaten voor de Bonus al uitgerekend en maakten we ons op voor de laatste etappe.

 

BONUS

Na 4 enerverende beklimmingen en dito afdalingen konden we nu de Bonus snel lokaliseren. Op een mooie plek werd de ammobox geopend waarna werd gelogd en geruild. Een mooie afsluiter van deze prachtige klimdag.

De terugreis naar Nederland werd ingezet en iedereen heeft een fantastische dag beleefd. Wederom hongerig stopte we in Duitsland waar we allemaal ons tegoed deden aan heerlijke maaltijd.  Na circa 18 uur waren we weer terug op het afspreekpunt en kon iedereen terug kijken op een prachtige dag.

The Axe Factor