Truppenübung bei Nacht

Tussen alle caches die tegenwoordig als paddestoelen uit de grond lijken te schieten kom je nog altijd echte juweeltjes tegen. En soms hoef je daar niet eens gek ver voor te rijden. Dit is zo’n cache. Alle reden om daar eens een “Cache in de kijker” aan te wijden.

Op zo’n 60 kilometer van Arnhem ligt deze relatief nieuwe nachtcache. Sinds de publicatie afgelopen maart is de cache, bij schrijven, al 329 keer gevonden. 280 Cachers vonden tot nu toe deze cache “Favorite-waardig.” En dat vonden wij ook.

“Truppenübung bei Nacht” (GC6CY23)  is een mystery cache. Er blijkt wat puzzelwerk nodig voordat je daadwerkelijk op pad kunt. Geen idiote vergezochte puzzel maar een thematische opstart van de cache die draait om een militaire oefening. Militaire kennis en vaardigheden zijn echter niet nodig. Logica en een beetje nadenken helpt de klus klaren. Geen probleem dus voor de getrainde cacher. Dat trainen gaat tijdens het lopen van de cache nog een rol spelen. De listing geeft aan dat de terrein-waardering 3 sterren heeft gekregen. Lichtelijk overdreven in mijn opinie. Misschien gaat het om de lichamelijke oefeningen die deel van het parcours uitmaken en ogenschijnlijk benodigd zijn om deze cache tot een goed einde te kunnen brengen. Dan klopt de waardering. Verder zijn de paden van het bosrijke gebied goed te belopen en liggen de waypoints niet al te ver van die paden. Laat je dus niet afschrikken door de terreinwaardering.

De moeilijkheidsgraad van de cache krijg nog eens een halve ster meer. 3,5 Om precies te zijn. Ons team bestond uit zes doorgewinterde cachers. We kwamen veel nieuwe, originele technieken tegen en hadden in een aantal gevallen echt even goed de tijd nodig om de oplossing te vinden. Maar ook hier geen vreemde gedachtenkronkels van de cache-owner en allemaal erg thematisch. Voor een aantal opdrachten was extra cache-gereedschap benodigd. Tools die de gemiddelde (nacht)cacher waarschijnlijk al in zijn of haar uitrusting heeft zitten. UV-lamp, meetlint, etcetera. En een fietspomp. Ik ga er gevoeglijk vanuit dat men die ook met niet al teveel moeite ter beschikking heeft.

De route zou zo’n drie tot vier uur in beslag nemen. Wij hadden 4,5 uur nodig. Dat was inclusief bezoek aan het “Texas Ribhouse” dat op de route lag. Het personeel en de gasten keken niet op van ons zes-koppige gezelschap dat niet gekleed was op restaurantbezoek. Wij namen in het restaurant alleen een drankje maar volgens de recensies op internet blijk je er ook goed te kunnen eten.

Eigenlijk moet je deze cache niet snel willen doen. Neem er de tijd voor en kijk en geniet van de vernuftigheid die is toegepast bij de verschillende stations. Wat opvalt is de dichtheid aan stations. Geen eindeloze stukken lopen tot de volgende opdracht. Dat betekent wel dat je onderweg veel stilstaat. Voor ons geen probleem maar loop je deze cache tijdens de donkere wintermaanden dan is het raadzaam om je goed te kleden. Ook na al die stations neemt de creativiteit niet af. Tot het einde aan toe blijft deze cache doorspekt van bijzondere technieken. Dat is inclusief de grote eindcache die volgens de listing terecht het predikaat “Large” meekrijgt. Heb je de stash eenmaal open dan is het raadzaam om ook hier even goed de tijd te nemen. Helaas kunnen we ons enthousiasme hier niet teveel de vrije loop laten want dat zou direct resulteren in spoileren.

Volgens de zes Geofriends die deelnamen is de cache het meer dan waard om de oversteek naar Duitsland te maken. Zo’n 45 minuten van de grens bij Zevenaar parkeer je je auto en dan kan je deze bijzondere ervaring beleven. Ik schrijf beleven in plaats van ondergaan. Je moet er namelijk wel iets voor doen om de creatief vormgegeven stash te kunnen openen. Maar de Geofriends garanderen dat als je deze cache doet, het je een “Favorite” gaat kosten. Die is het dan, net als de cache, dubbel en dwars waard!

Ellino

MULTIMEDIA

 FOTO-ALBUM