Cyber Caching

Waar houdt het op?

Sinds Groundspeak de Geocaching app heeft gelanceerd is er een nieuwe generatie geocachers ontstaan. Caches zijn daarmee toegankelijker geworden voor een breder en nieuw publiek. Elke cacher heeft hier zo zijn eigen mening over. Ook bij de Geofriends is het een terugkerend gespreksonderwerp. In de ogen van vele geocachers is de romantiek en de essentie van het geocachen er een beetje van af. Tegenwoordig is het met een simpele app al mogelijk om een cache leeg te halen en je niet aan de regels te houden. Regels die in het begin opgesteld zijn om ervoor te zorgen dat het geocachen een mysterieus spel blijft en niet toegankelijk word voor de nietsvermoedende “muggle”.

Maar niets blijft bij het oude en dat maakt het ook wel interessant, want waar houdt het op? Ik ben een kind van de MSX en Commodore 64 computers, maar ik was begin jaren ’90 maar al te enthousiast over de toen nieuwe Commodore Amiga werd gepresenteerd. En tegenwoordig word ook ik geprikkeld bij bijvoorbeeld een nieuwe iPhone. Ook bij het geocachen kan ik best enthousiast zijn over nieuwe snufjes die toegepast worden. Bijvoorbeeld bij de nieuwste uitvoeringen gps-ontvangers. De eerste generatie had standaard een miswijzing van enkele tientallen meters, maar tegenwoordig zou dit niet meer mogen zijn dan enkele meters en zitten ze vol andere mogelijkheden.

Laten we eens in de toekomst kijken, hoe ziet het Geocachen er over 10 a 15 jaar uit? Welke nieuwe ontwikkelingen van nu en de toekomst kunnen straks toegepast worden binnen het geocachen? Virtual Reality, drones en nano-computertechnologie, al deze facetten kunnen en zullen wellicht in de nabije toekomst toegepast worden binnen het geocachen.

Het navigeren d.m.v. gps zal niet zomaar meer vanuit een kastje vertoond worden. Het zit tegenwoordig al in telefoons, horloges en zelfs in brillen. Google Glass is hier een goed voorbeeld van. De firma Recon heeft dit verder opgepakt en heeft zelfs al een outdoor versie op de markt gebracht. Voor alsnog voorziet deze bril u van informatie zoals snelheid, hoogtes etc., maar het zal niet lang op zich laten wachten voordat ook zo’n bril voorzien wordt van topografische kaarten. Stelt u zich eens voor dat u geen gps-ontvanger meer in de hand hoeft te nemen maar simpelweg een digitale bril opzet en hetzelfde ziet als op uw gps-ontvanger.

Onderstaand filmpje toont aan wat de mogelijkheden kunnen zijn.

En wat betreft onze cache-uitrusting? Volstaat deze straks nog wel met alleen een potlood en gps-ontvanger? In de jaren dat ik fanatiek actief met het cachen bezig was heb ik een arsenaal aan hulpmiddelen aangeschaft. Van een simpel spiegeltje of magneetje tot een volledige klimuitrusting, want ook de caches werden uitdagender. En daarmee stapten we weer een andere dimensie binnen van het geocachen. Niet alleen maar de petlings en kokertjes langs de weg, maar ook de moeilijk bereikbare caches op andere hoogtes. Dat krijg je wanneer je uitgedaagd wordt en nieuwsgierig bent.

Hoe zal het spelletje straks gespeeld worden? Wellicht zal de drone, die tegenwoordig alleen nog maar meegaat om mooie en unieke plaatjes te schieten, wel deel gaan uitmaken van het cachen. Worden er straks caches gelegd d.m.v. drones op onbegaanbare plekken zodat deze ook alleen met een drone te bereiken zijn? Wie zal het zeggen. Maar niets lijkt onmogelijk.

Hoe je er ook tegenaan kijkt en wat je er ook van vindt, het geocachen zal niet meer de charme hebben van vroeger. Maar het zorgt ook wel weer voor nieuwe uitdagingen. Hopelijk zal Groudspeak hier goed op inspelen en ervoor zorgen dat nieuwe ontwikkelingen goed worden ingebed binnen het geocachen.

Zo heel af en toe speel ik wel eens een 8 Bit computerspelletje om weer het nostalgische gevoel van vroeger te krijgen. Binnenkort maar eens kijken of ik met een oude Garmin een cache kan vinden?

Het toekomstige Geocachen?