Fred Bull Powertrail

Juni 2016, een bericht van VanderMmeer op de app, “weekje Oostenrijk”? Een weekje Oostenrijk …. daar moet wat bijzonders mee aan de hand zijn! En dat blijkt.

Een Geocacher uit de omgeving van Kufstein, genaamd Fred Bull ( und den naturfreunden Kufstein ), heeft een klein aantal geocaches weggelegd rondom Kufstein . De aangegeven trails zijn zeer duidelijk omschreven, met duidelijke spoiler foto’s en voorzien van duidelijke informatie van het gebied, omgeving en aanbevelingen. Oftewel prima verzorgd!

We zijn aan de slag gegaan met een planning en indeling van de dagen. Welke route gaan we wel doen, welke niet en wat kunnen we verwachten. Een aantal mysteries werd gezamenlijk opgelost onder het genot van een drankje. Onze eerste planning was om 6 dagen te cachen en circa 500 geocaches te vinden. Het plan moest helaas iets bijgesteld worden naar 3 dagen cachen, maar wat voor een dagen zijn dat geworden!

Nadat we op vrijdagavond laat aangekomen waren in de omgeving en we een overnachting hadden gedaan, konden we zaterdagmorgen vroeg, jaja het was al 06:45u en het ontbijt zat er al in, ons gereedmaken op de Parkeerplek nabij FBPT E106 FredBullPowerTrail Wilde Kaiserin Start. De rugzak + camelbag, die van tevoren zeer zorgvuldig waren ingepakt met voldoende water, proviand, kleding en dingetjes die-wel-makkelijk-konden-zijn-in-de-bergen, op de rug gegooid en tijd om te gaan.  De eerste caches gaan redelijk vlotjes, maar we moeten wennen aan het landschap qua steilheid; een stijgingspercentage van om en nabij de 30-45 graden is waarmee we verrast werden. Toch komen we redelijk gauw op hoogte en zijn we rond 9:50u bij de eerste berghut: Aschenbrenner

Het weer zit ons in ieder geval mee, prachtig helder en droog, super om zo deze omgeving te verkennen. We lopen door en genieten optimaal. De caches zijn tot dusver goed te vinden en prima verzorgd. Om de zoveel tijd stoppen we even om op adem te komen, maar ook om tijd te nemen om wat te eten en te drinken. Als we bij cache FBPT E128 FredBullPowerTrail Wilde Kaiserin aankomen zien we meerdere wandelaars die even de rust en ontspanning zoeken bij een gezellige hut t.w. Brentenjoch-Alm.  Om niet voor altijd te boek te staan dat ik geen tijd neem om even rustig te zitten en geen tijd te verliezen, stel ik Jan de vraag “Biertje doen?“ Dat is niet tegen dovemansoren gezegd en niet veel later kijken we beiden tegen zo’n fikse halve liter aan, heerlijk en verdiend!!

De tocht werd vervolgd, nagenietend van het biertje. Gelukkig zakt die niet te zwaar in de benen. We komen verder en verder. Op sommige punten kunnen we de camelbag bijvullen met water rechtstreeks uit de bron. Dat is natuurlijk geweldig en zo blijft onze drankvoorraad op een aangename temperatuur. De ene cache ligt wat logischer dan de andere, maar allen mooie petlings en prima logboekjes. Hier is tijd ingestoken!

De tijd tikt door en we raken iets achter op het gewenste schema. We moeten door en dat betekent soms afzien. De bepakking van om en nabij de 15kg begint ook wat te vergen. De natuur op de route verandert en wordt wat grilliger, op dat stuk laten ook de caches zich lastiger vinden. Om 18:00u bereiken we het Hinterbärenbad -Anton Karg Haus  op 829m hoogte, niet ons gewenste eindpunt van de dag, maar we zijn redelijk vermoeid en diverse ledematen stribbelen tegen, vandaar dat we aan de lokale Heidi vragen of er nog slaapplek beschikbaar is. Helaas blijkt alles vol te zijn en dat betekent: nog verder doorlopen. We hebben namelijk wel al een slaapplek bij Stripsenjoch haus  geboekt op 1584m hoogte. Dat betekent dat we nog eens 755 hoogtemeters moeten overwinnen. De caches die we onderweg nog tegenkomen laten we liggen voor een later moment, die gaan ons nu anders te veel tijd kosten.

We gaan verder en de schemer begint in te vallen. De paden naar boven zijn grilliger maar gelukkig zijn we voorzien van goede verlichting. Na 2,5 uur zien we eindelijk het bord dat aangeeft dat we nog slechts 10 minuten verwijderd zijn van de hut. We weten inmiddels dat we daar wat tijd bij op moeten tellen en rapen onszelf voor de zoveelste keer bij elkaar. Het is 21:02u, inmiddels hebben we 27.9 kilometer gelopen in bijna 14 uren en bereiken de hut. Snel de slaapplek in orde maken, douchen onder een lauwwarm pisstraaltje en net voor sluitingstijd van de bar een welverdiend pilsje gescoord. Slapen ging prima!

De hut heeft meerdere slaapplekken en wij liggen op het matratzenlager, een veredelde ligbox -annex- stal waar je met 6 personen op rij kunt slapen, al naar gelang wie je buurman/-vrouw is ruggelings gelegen of lepeltje-lepeltje. We zijn overigens te moe om ons hieraan te verlekkeren……of niet. Opbergruimte is beschikbaar in de vorm van een houten bekisting over de gehele breedte, waar je overheen stapt om bij je slaapplek te komen, ideaal voor je spullen. De was en handdoeken kun je drogen op de gespannen lijnen. Betekent wel dat als je er ’s nachts uit moet voor een sanitaire stop je een ware jungle van natte sokken, slipjes en handdoeken doormoet om bij het toilet te geraken. Al vroeg in de morgen, rond 06:00u begint er wat rumoer te komen in de hut van de diverse mensen die ook vroeg de dag willen beginnen en getuige willen zijn van de prachtige zonsopkomst. Ook wij zijn vroeg van de partij en maken ons langzaamaan gereed voor de tweede dag. De spierpijn waarmee we gisteravond in de slaapzak doken is langzaam, maar zeker, aan het wegebben.

De planning is bijgesteld en we zullen na het ontbijt voor een deel hetzelfde pad als we de avond daarvoor opgeklommen zijn, gaan afdalen en de caches meepakken die we hebben laten liggen. Er liggen er nog genoeg en het is nu daglicht, dus we zullen er zeker en meer van genieten.

Wederom is het een prachtige dag en we genieten volop van de caches op de route naar beneden. Dit gedeelte is een stuk van de “D-trail” en pakken hem op vanaf FBPT D047 FredBullPowerTrail Wilde Kaiserin.  Je kunt merken dat er genoeg wandelaars zijn die daar hetzelfde over denken. We komen er tientallen tegen tijdens de route en halverwege de afdaling spreken we ook nog een andere Geocacher, altijd leuk om zo onderweg je Geo-ervaringen te delen. De route is afwisselend en we nemen er de tijd voor. Ook aan de inwendige mens wordt gedacht en we besluiten rond 11:00u maar een hapje te gaan eten midden op de route. Daar stroomt namelijk kraakhelder water uit de rotswand en we kunnen daarmee onze Thaise maaltijd bereiden. Eens te meer blijkt dit een perfecte en bijzondere locatie te zijn in een meer dan fantastische omgeving. We ervaren onze aanwezigheid in de bergen als een bijzondere belevenis.

We komen weer langs het Hinterbärenbad -Anton Karg Haus, bezoeken nog even het toilet en steken door naar het andere gedeelte van de “D-trail”. De “E-trail” negeren we en laten we rechts liggen voor de volgende keer (die er zeker gaat komen!). Als we de FBPT D017 FredBullPowerTrail Wilde Kaiserin  in de pocket hebben besluiten we wederom uit te gaan eten. Een uitgebreide maaltijd met knakworsten staat op het menu, met de meegebrachte Jetboil is dat zo gepiept. Een smakelijke lunch in top omgeving en even tijd om de voetjes hoog te leggen.

Rond 17:30u zijn we op de parkeerplaats aan het begin van de “D-trail”, we kijken terug op een prima dag met super weer. Nu alleen nog even bij de parkeerplek zien te komen waar we een dag eerder gestart zijn. Gelukkig zijn er genoeg terugkerende wandelaars en weet Jan met zijn charme een Duitser te strikken om ons mee te laten liften en “even een paar kilometer verderop” af te zetten. Dat scheelt ons een mooi stukje lopen en, vinden wij, na weer eens 21 kilometer in de benen, stiekem wel een beetje verdiend. Tijd voor een schnitzel in een plaatselijk restaurant. En meteen weer in de plan-modus en zien of we de volgende dag de serie “I-trail” ook nog kunnen pakken voordat we op huis aan rijden.

We overnachten bij een lokale B&B en staan weer op tijd op. De gastvrouw weet aan ons nog een kop koffie te slijten en we checken nog even hoe we er fysiek aan toe zijn. Vinden we van elkaar dat we fit genoeg om een nieuw trailtje op te pakken? Tuurlijk!! Zeker en vast!! We beginnen bij FBPT I221 FredBullPowerTrail Wilde Prinzessin en lopen in een mooi tempo door. Gelukkig is het landschap licht glooiend en komen we lekker vooruit. Als we eenmaal weer bij Kufstein aankomen checken we nog even hoe we ervoor staan qua tijd, om bij de auto uit te komen kunnen we linksom (en de trail niet afmaken) of rechtsom (en de trail wel afmaken). We besluiten rechtsom te gaan en meteen worden we met de harde werkelijkheid geconfronteerd. De paden worden in dit gedeelte steiler en steiler, we merken dat we er weer even “doorheen” moeten. Onze gedachten keren even terug naar de eerste caches die we eergisteren bezochten. Deze route brengt wel met zich mee dat we weer eens op een prachtig uitzicht getrakteerd worden.

Om 14:00u keren we terug bij de auto en hebben we deze mooie trail volledig uitgelopen. We zijn om meer dan één reden blij dat we hem meegepakt hebben en af hebben gerond. De terugreis wordt aangevangen en verloopt veilig en voorspoedig. Rond 22:30u zijn we weer in Nederland, morgenvroeg weer gewoon aan het werk.

Onze statistieken:

  • 2 reisdagen
  • 830 km heen, terug ook zoiets
  • 2x AirBnB overnachtingen
  • 1x bulk overnachting op 1584m hoogte
  • talloze keren de camelbag gevuld, maar ook weer geleegd
  • 2625 hoogtemeters gemaakt
  • 2525 dalende meters gepakt
  • 64,66 kilometers totaal gelopen
  • hoogste punt 1584 meter ( om en nabij )
  • en hadden in de bergen hiervoor nodig 26 uur en 51 minuten.

Het vervolg zal niet lang uitblijven………..

The Axe Factor / VanderMmeer 

MULTIMEDIA

VIDEO

 FOTO-ALBUM