GPS Maze Europe

“Het jeukt…” waren de woorden van Ellino in juli van dit jaar. De eerste Europese GPS Maze, daar wilden de Geofriends graag bij zijn. En dan nog wel in Praag, één van de mooiste steden in Europa.

Een GPS Maze is een speciaal geocache-evenement. Het is een educatieve tentoonstelling om mensen van alle leeftijden over de GPS-technologie en over geocaching te leren.

Het zou een bliksembezoek worden: ’s morgens vroeg weg en dezelfde avond weer thuis.  Om 01:45 uur verzamelden The Axe Factor, Ellino, The Heuv, Fine-Line, Demostar en Team Mac Bean Stash zich in Velp om daar over te stappen in een luxe 7-persoons auto met bestemming Praag.

Met een paar koffiestops en de cache Raststätte Muldental Süd onderweg, bereikten we rond 08:30 uur de Tsjechische grens. Daar schaften we een snelwegvignet aan en wisselden we onze Euro’s tegen een belabberde koers van de Tsjechische knoeten.

Een klein uurtje later parkeerden we bij het bekende stadspark Královská obora – Stromovka waar de GPS Maze naast het beroemde maar vervallen restaurant Šlechtova stond opgesteld. Daaromheen een paar stands met promotiespulletjes, kleding en Garmin navigatie. We werden welkom geheten en begonnen onze  tour door het doolhof.

Op de wanden stonden alle ins en outs van het geocachen in het Tsjechisch uitgelegd. Gelukkig was een boekje met de Engelse vertaling beschikbaar. Verschillende verstopmethodes, technieken, coderingen en klimmaterialen werden op een leuke manier tentoongesteld. Een kwartiertje later stonden we weer buiten waar het logboek werd voorzien van de nodige stickers en logs. Yes, het unieke GPS Maze-icon kan worden toegevoegd aan de statistieken.

Na dit geslaagde event was het tijd om de resterende 5 uurtjes in Praag een zo optimaal mogelijke invulling te geven. Besloten werd om de caches Stromovka panorama, Tramway Krizik 1891 en Lazarus die in hetzelfde park lagen mee te pakken en dan de binnenstad in te gaan.  In het park werd het file-cachen en konden we de logrolletjes doorgeven aan de rij wachtenden.  Even werd nog overwogen mee te doen aan de geocoinrace, maar de eerstvolgende starttijd was een half uur verder.  

Terug bij de auto meldde Geovrind VanderMmeer zich via de Whatsapp; zij stonden nu bij het logboek van de Maze. Net te laat voor een meet-and-greet, de tijd drong en de magen begonnen te knorren.  Starten en gaan dus. Juist op dat moment dacht de auto daar anders over en weigerde het elektrische portier te sluiten. Een zekering bleek de dwarsligger en na professioneel ingrijpen door Ellino kon de reis alsnog worden vervolgd.

Net als tijdens de wandeling door het park bleef tijdens de rit richting het centrum het Tsjechische vrouwelijk schoon niet onopgemerkt. Met name The Axe Factor en Ellino kregen verheerlijkende flashbacks naar hun rondje Baltische staten van vorige week en klikten er met hun camera’s naar hartelust op los. Misschien een idee voor een nieuwe rubriek genaamd Geobabes…

Gelukkig liet driver Joost zich niet afleiden door flanerende dames, langsrazende  trams en fietsers zodat we niet veel later midden in het historische centrum van Praag stonden.  Zonnetje, 26 graden, prachtige omgeving: wat wil een cacher nog meer?

Juist, cachen! Een korte wandeling bracht ons bij één van de toeristische trekpleisters van de stad: de Karelsbrug, ofwel de Karlův most. We wurmden ons door een gigantische mensenmassa op zoek naar één van de 30 standbeelden die met de Virtual cache Cache my Czech (Prague) bedoeld werd. Ons doel was echter om één van de meest gevonden caches ter wereld te vinden: de traditional Prague bridges 1 – Karluv most met nu 14.675 founds!

Inmiddels was het de hoogste tijd om ook de inwendige mens te versterken en via een paar karakteristieke straatjes belandden we via de cache Lennon Wall in de nabij gelegen John Lennon Pub. Het bier, de cheeseburgers en friet moesten met Kronen gecombineerd met Euro’s worden afgerekend waarna we ons langzaam maar zeker op de weg terug naar de auto begaven.

De laatste cache in de stad werd de traditional Terezka die met nu 14.263 founds ook behoort tot de meest gevonden caches ter wereld. Deze cache werd echter nauwlettend bewaakt door een zwerver die ons na overdracht van ons laatste Tsjechisch losgeld de micro overhandigde om te kunnen loggen.

Ondertussen was het 15:00 uur geworden, tijd om Praag te verlaten en de snelweg naar huis op te zoeken. Onderweg werden nog de caches Humberk, Hin, mit und weg NR. 7 en mini-multi Rasthof Börde Nord aan de founds van vandaag toegevoegd. Moe maar  voldaan draaiden we rond 23:30 de parkeerplaats in Velp weer op en blikten we nog even terug op dit fantastische Geofriends-uitje.

Praag in 1 dag? Een aanrader en prima te doen!

Team Mac Bean Stash

MULTIMEDIA

VIDEO

FOTO-ALBUM