Outdoorbroeken
Het kiezen van een geschikte outdoorbroek.
Geocachen kan je natuurlijk gewoon doen in je spijkerbroek. Het nadeel van zo’n broek is echter dat deze over het algemeen niet gemaakt zijn op draagcomfort. Met name bij langere Geocache-wandelingen of T5 caches kan het raadzaam zijn een outdoorbroek aan te schaffen. Buiten de prijs en de kleur van zo’n dergelijk kledingstuk zijn er nog een aantal aspecten waardoor je de keuze van de juiste broek kunt bepalen. Een aantal zaken zullen we hieronder behandelen.
De eerste vraag die je jezelf zou moeten stellen bij de aanschaf van een outdoor-broek (en outdoorkleding in het algemeen) is wat je er precies mee wil. Als je daar het antwoord op hebt kan je gericht op zoek naar de broek die het best bij jou past. Natuurlijk speelt de prijs ook een rol. Outdoor-broeken zijn verkrijgbaar vanaf zo’n 30 Euro en de prijs kan oplopen tot zo’n 200 Euro. Natuurlijk zijn er broeken die goedkoper of nog duurder zijn dan de aangegeven prijzen.
Op het gebied van gebruikte materialen zijn er veel ontwikkelingen. Mijn favoriete broek is echter een G1000 van Fjäll Räven. G1000 is een in de jaren zestig van de vorige eeuw ontwikkelde stof bestaande uit 65% polyester en 35% katoen. Deze samenstelling resulteert in een ademende, sneldrogende maar vooral oersterke broek. De gebruikte stof is van zichzelf vrij dik. Dikker dan modernere materialen. Voordeel hiervan is dat brandnetels, in tegenstelling tot dunnere broeken, geen vat krijgen op je benen. Zeker iets om te overwegen als je veel in bosrijke gebieden cached. De G1000 broek van Fjäll Räven is bovendien te behandelen met zogenaamde “Greenland Wax.” Door de broek hiermee te impregneren wordt deze nog slijtvaster en bovendien waterafstotend. Denk er wel aan dat dit ten koste gaat van het ademen van het materiaal. Eén keer per jaar impregneren, vlak voor de winter, is een goede oplossing. Extra aangebrachte stof op knieën en zitvlak maken van de Fjäll Räven een outdoor-broek voor jaren plezier.
Mijn laatst aangeschafte broek is een “Under Armour.” Een dunne broek die vliegensvlug droog is. Nadeel van deze broek is wel dat zowel brandnetels als insecten geen moeite hebben om door de stof heen te prikken. Deze outdoor-broek is gemaakt van nylon en beschikt over zogenaamde “Ripstop.” Ripstop broeken zijn makkelijk te herkennen aan het ruitjespatroon dat door de stof loopt. Dit voorkomt het doorscheuren op het moment dat een gat onstaat in de stof. Vaak is de kans op scheuren bij dunne, lichtgewicht stoffen groter.
Een ander nadeel van de Under Armour broek kan zijn dat de steekzakken van stof met een gaasstructuur (“mesh”) gemaakt zijn. Mesh-zakken ademen en maken de broek lichter in gewicht. Met name wanneer je sleutels met een scherpe baard, zoals huissleutels, in deze zakken draagt gaat de mesh snel suk. Mocht je van plan zijn spullen zoals sleutels en/of een portemonnee in je zakken mee te dragen is het raadzaam om voor een broek met afsluitbare zakken te kiezen.
Vooral als de broek gebruikt wordt bij activiteiten als klimmen of fietsen speelt het model en de pasvorm een nog grotere rol dan als de broek gebruikt wordt bij wandelingen. Een te ruime broek (waarbij het kruis te laag zit) kan de beweging beperken wanneer bijvoorbeeld hoge opstappen gemaakt moeten worden. Tegelijkertijd beperkt een te strakke broek ook in de beweging. Kledingmerken zoals “Mammut” en “Haglöfs” hebben outdoor-broeken met stretch-stof in hun assortiment. Deze broeken bieden maximale bewegingsvrijheid. Ideaal dus bij klimmen. Houd er wel rekening mee dat een broek bij het dragen van een klimgordel ook nog comfortabel moet zitten. Niets vervelender dan knopen die onder je uitrusting in je huid drukken!
Bij het gebruik van strakkere kleding kunnen ook artikelen die in de broekzakken meegedragen worden voor last zorgen. Mocht je de neiging hebben om spullen mee te dragen in zijzakken, kies dan voor een broek met opliggende zakken.
In de zomermaanden is een dunne broek vaak prettiger dan een wat dikkere. Zelf draag ik in de wintermaanden ook de dunne broeken i.c.m. lang ondergoed. Niet sexy, wel goed voor je lichaam! Vooral knieën moeten het vaak ontgelden met kou en vocht.
Het wil niet altijd zeggen dat een duurdere broek beter is. Het komt zoals hierboven te lezen is ook neer op de toepassing van de broek. Persoonlijk kies ik ervoor om een broek in een winkel te kopen waar je modellen kunt vergelijken en daadwerkelijk kan passen. Meestal kan je dan voor een paar tientjes al een prima broek aanschaffen!
Ellino